Wednesday, January 13, 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΚΕ Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Η πρόταση της Κυβέρνησης για την διοικητική μεταρρύθμιση αποτέλεσε αντικείμενο της συνεδρίασης της 12ης Ιανουαρίου 2010 του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η πρώτη αποτίμηση του Προγράμματος «Καλλικράτης».Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης κληθείς να καταθέσει μια πρώτη προσέγγιση για την πρόταση της Κυβέρνησης σημείωσε πως η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί, αναμφισβήτητα, τομή στα σημερινά δεδομένα του ελληνικού κράτους και ότι η Αυτοδιοίκηση θα συνδράμει με τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που απαιτεί το εγχείρημα. Σημείωσε ωστόσο ότι η πρόταση της Κυβέρνησης υπολείπεται πολύ από τις αποφάσεις του συνεδρίου της Κυλλήνης, ότι υπάρχουν ουσιαστικές προτάσεις που δεν έχουν συμπεριληφθεί, δηλαδή το χωροταξικό, η οικονομική στήριξη του προγράμματος και το επιχειρησιακό πρόγραμμα υλοποίησής του.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΚΕ.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί τομή στα σημερινά δεδομένα του ελληνικού κράτους.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων θα προσπελάσει το θέμα με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που απαιτεί αυτό το εγχείρημα. Το ίδιο ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς να αρθούν πάνω και έξω από τις οποιεσδήποτε κομματικές και κυρίως μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Υπενθυμίζω την ομόφωνη σχεδόν απόφαση του Συνεδρίου της Κυλλήνης όπου είχαμε θέσει και τις προτάσεις αλλά και τις προϋποθέσεις προκειμένου κατά την άποψη μας μια μεταρρύθμιση να μη μείνει στα χαρτιά αλλά να έχει παρόν και μέλλον. Το παρόν πλαίσιο αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα, κατά την άποψή μας, υπολείπεται πολύ από τις αποφάσεις του συνεδρίου της Κυλλήνης.
Ζητάμε λοιπόν από την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του διαλόγου, στον οποίο εμείς θα προσέλθουμε, να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση αλλά και να ακούσει με προσοχή και να αποδεχθεί τις προτάσεις μας, αν δε θέλει να μείνει στα χαρτιά η μεταρρύθμιση.
Τελειώνοντας, η αξιοπιστία είναι πολύ μεγάλο πράγμα στο διάλογο μεταξύ εκπροσώπων αιρετών και της εκάστοτε κυβέρνησης. Για να θεωρήσουμε αξιόπιστες τις οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά την οικονομική «προίκα» της διοικητικής μεταρρύθμισης που εξήγγειλε, πρέπει προηγουμένως η κυβέρνηση, να αποδώσει στην Αυτοδιοίκηση 331 εκατομμύρια ευρώ που είναι θεσμοθετημένοι πόροι του 2009 και οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβληθεί. Αυτό είναι κυρίως αιτούμενο για να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δήμαρχε, γιατί δεν κληθήκατε από τη Νέα Δημοκρατία να πείτε τη γνώμη σας όταν διαμόρφωνε τη θέση της γι’ αυτό το θέμα;

Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Προφανώς είστε λίγο ανενημέρωτος, υπό την έννοια ότι, αύριο το πρωί στις 8.45 υπάρχει συνάντηση στη Ρηγίλλης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι επισημάνσεις και οι επιφυλάξεις, γιατί επιφυλάξεις είναι απ’ ότι καταλάβαμε όσον αφορά στο σχέδιο που σας έχει δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών ποιους άξονες αφορά, έχετε κάποιες επιφυλάξεις υπάρχουν κάποιες ασάφειες σε κάποια πράγματα…

Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όχι εγώ δεν έχω επιφυλάξεις. Υπάρχουν ουσιαστικές προτάσεις που δεν έχουν συμπεριληφθεί. Το ένα αφορά το χωροταξικό αλλά που εμείς το αφήνουμε τελευταίο, διότι το θεωρούμε μεν βασικό συστατικό της μεταρρύθμισης, αλλά μας ενδιαφέρει κυρίως το θεσμικό κομμάτι.Το δεύτερο είναι η οικονομική «προίκα» αλλά πολύ συγκεκριμένη. Για παράδειγμα ενώ, υιοθετεί την οικονομική μελέτη της ΚΕΔΚΕ για 4 δις, δεν διευκρινίζει αν αυτά τα 4 δις στο μυαλό του συντάκτη αυτού του συγκεκριμένου κειμένου, είναι μόνο για τους νέους ΟΤΑ ή και για τη νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Εμείς εκτιμούμε ότι η νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση χρειάζεται άλλο 1,5 δις. Ενώ αποδέχθηκε τη βασική μας πρόταση εδώ και χρόνια να αλλάξει το καλάθι των ΚΑΠ και να μπει μέρος του ΦΠΑ και της Ακίνητης Περιουσίας, δεν μας λέει τίποτα συγκεκριμένο ούτε πόσο θα είναι, ούτε πότε θα αρχίσει, εν πάση περιπτώσει τίποτα συγκεκριμένο. Το τέταρτο που αφορά στο αναπτυξιακό - οικονομικό είναι το Επιχειρησιακό Σχέδιο. Το αναφέρει αλλά δεν το αναλύει. Αυτά πρέπει να περιγραφούν με λεπτομέρειες μέσα στο Σχέδιο Νόμου, το οποίο και θα προκύψει. Και βεβαίως σας υπενθυμίζω και σας επισημαίνω ότι παράλληλα με αυτό το Σχέδιο Νόμου πρέπει να τρέξουν άλλα δύο Σχέδια Νόμου. Το ένα θα είναι ο νέος Κώδικας των νέων Δήμων, διότι ήδη αυτός που υπάρχει ξεπερνιέται εκ των πραγμάτων , και όχι μόνο ξεπερνιέται αλλά θα είναι και αντιφατικός σε σχέση με το σχέδιο νόμου, και ο δεύτερος είναι ο Περιφερειακός Κώδικας, που θα αντικαταστήσει το Νομαρχιακό Κώδικα. Αυτό χρειάζεται απίστευτη δουλειά. Δηλαδή εγώ αμφιβάλλω αν φθάνει ο χρόνος, πέραν το τι συζητήσεις θα κάνουμε, από πολλούς και εμείς που είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Μέχρι στιγμής δεν μας το έχουν ζητήσει, γιατί πρέπει να σας πω ότι παρότι εγώ δεν θέλω να δυναμιτίσω το διάλογο εξ αρχής, δεν ήταν και ο πλέον δόκιμος τρόπος να παραλάβει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, εξ ονόματος της αυτοδιοίκησης μαζί με σας τα μέσα ενημέρωσης το κείμενο το οποίο θα μπει στο συνέδριο για συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε κύριε Κακλαμάνη στο να βρεθεί πόρος από τον ΦΠΑ και από το φόρο Ακίνητης Περιουσίας;

Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είπα ότι αυτά ήταν αιτήματα δικά μας διαχρονικά αλλά σας υπενθυμίζω τη φράση του προκατόχου μου ότι ζητάμε φορολογική αποκέντρωση χωρίς την επιβολή νέων φόρων.

No comments:

Post a Comment